Siirry suoraan sisältöön

Ajatuksia selkärangan manipulaatiosta

  • tehnyt
Manipulaatio on voimakas terapiamuoto. Sen voimaan uskotaan monessa koulukunnassa ja asiakkaat pitävät sitä tehokkaana hoitomuotona. Huolestuttavaa on kuitenkin, että manipulaatioita tekevät myös kouluttamattomat henkilöt, kuten kansanparantajat tai hermoratahierojat. Manipulaatioon liittyy paljon uskomuksia ja manipuloinnin vaikutuksia selitetään hyvin biomekaanisista näkökulmista. ”Nikamat ojennukseen", "fasetit auki”, ”Si-nivel paikalleen”. Tämä on kuitenkin tietämättömyyttä tai välinpitämättömyyttä, sillä väitteet eivät ole totta. Manipulaatio ei toimi näin.
 
Manipulaatioon liittyy myös merkittävä plasebovaikutus, ”naksahdus”. ”Nyt sieltä nivel meni paikalleen” ja välitön helpotus kipuun. Manipulointiin myös addiktioitua ja jotkut ammattiryhmät ovat myös erittäin hyviä markkinoimaan tätä. 
 
Toimiiko manipulaatio oikeasti? Jos toimivuus tarkoittaa, että se lievittää kipua tai lisää liikerataa niin ilman muuta toimii. Miksi se toimii, onkin toinen tarina.  
 
Manipulaatiolla tarkoitetaan terapiamuotoa, jossa nivel viedään ääriasentoon, jossa siihen kohdistetaan lyhyt ja nopea impulssi, jolloin anatominen liikerata ylitetään. Usein manipulaation yhteydessä kuullaan ”naksahdus”, ammattimaisemmin kavitaatio, joka tarkoittaa ilmiötä, jossa nivelen tilavuuden kasvaessa paineen määrä pienenee hetkellisesti ja nesteeseen muodostuu kupla. Ilmeisesti kuplan muodostuessa tai purkaantuessa nivelestä kuuluu napsahdus. Tämä napsahdus liitetään usein vaikutusmekanismiksi, mutta tämä on virheellinen väittämä. Manipulaatio voi auttaa vaikka naksahdusta ei tulisi ja toisaalta naksahdus saattaa kuulua aivan muusta nivelestä, jota oli tarkoitus manipuloida. Tästä päästäänkin aiheeseen, joka on ollut tapetilla, eli voidaanko manipulaatiolla vaikuttaa spesifisti yksittäiseen niveleen? Vastaus on yksiselitteisesti ei. Kohditamme voimia manipuloidessa useisiin segmentteihin vaikka kuinka yrittäisimme olla spesifejä.
 
Mekaanisina selitysmalleina manipulointiin liitetään myös mahdollisten käyttämättömyydestä johtuvien kiinnikkeiden eli adhessioiden rikkoontuminen fasettinivelissä, mutta mahdolliset adhessiot ovat niin mikroskooppisen pieniä, ettei tarkimmatkaan magneettikuvat havaitse niitä, joten meillä ei ole tietoa onko tämä vaikutusmekanismi todellinen. Ylipäätään adhessioiden olemassaolostakin kiistellään. 
 
Jos manipulaation vaikutukset eivät ole mekaanisia, niin mitä ne sitten ovat? Vaikutukset ovat pitkälti neurologisia. On esimerkiksi havaittu, että manipulaatio aiheuttaa kytokiinien määrän vähenemistä veressä ja seerumissa verrattuna kontrolleihin. Manipulaatio voi myös vapauttaa endokannabioideja leivittäen kipua.
 
Manipulaatio voi vaikuttaa temporaaliseen summaatioon, vähentäen selkäytimen takasarven excitaatiota. Manipulaatio käyttää myös hyväkseen alaselän nivelkapselin ja paraspinaalilihasten refleksiivistä yhteyttä ja kenties nivelkapselin stimulaatio aiheuttaa muutoksia proprioseptiivisiin signaaleihin, muuttaen keskuhermostomme käskytystä. Lihasten hypertonisuuden lasku voi selittyä Hoffmannin refleksin vähentymisellä. 
 
Manipulaation vaikutukset yltävät aina kortikaalitasolle saakka. Manipuloinnin tiedetään aiheuttavan muutoksia kortikaalisessa excitaatiossa, jotka voivat heijastua muutoksina lihaksissa. Rintarangan manipuloinnin tiedetään vaikuttavan verenvirtaukseen aivoihin.
 
Tiedämme ettei manipulaatio aiheuta biomekaanisesti paljoakaan, pitäisikö meidän alkaa päivittämään selitysmallejamme?